Испания все повече тежи на еврото

Най-вероятно премиерът Мариано Рахой ще поиска спешна финансова помощ за рекапитализация на банките

Натискът върху еврото се запази и по време на вчерашната търговия, както и през азиатската сесия тази нощ, като EUR/USD се понижи до ново почти двугодишно дъно, към 1.2457, а EUR/JPY се понижи до най-ниската си стойност от средата на януари тази година – към 98.93 йени. Сред най-печелившите валути на форекс пазара се наредиха американският долар и японската йена, които запазват ролите си на валути убежища.

Основният негативен фактор за еврото в последните дни са опасенията около влошаващата се испанска банкова система, които най-вероятно ще принудят испанския премиер Мариано Рахой да поиска спешна финансова помощ за рекапитализация на испанските банки. Банковата криза в страната държи под натиск испанските суверенни дългови книжа и води до повишение на техните лихви. Доходността на 2 г. облигации на Испания нарастна с 22 пункта и достигна 4.7 %, което е два пъти повече спрямо размера на доходността през март, когато беше 2,2 %.

Рейтинговата агенция Egan-Jones понижи кредитния рейтинг на Испания от ВВ- до В. От агенцията посочват, че огромният държавен дълг и високият бюджетен дефицит остават основните проблеми на страната, а нивото на безработицата, което приближава 25% по официални данни, също е изключително притеснително. От агенцията повишиха прогнозата си за вероятността от фалит на Испания в следващата година, от 5 до 15 на сто.

Опасенията около Гърция останаха на малко по-заден план в сравнение с паниката около Испания, с оглед серията проучвания на общественото мнение от уикенда, според които на новите изброи на 17-ти юни гърците все пак може и да дадат своята подкрепа на про-европейските партии Нова Демокрация и Пасок, и така да се избегне риска от скорошно излизане на Атина от Еврозоната.

Известно успокоение около гръцката икономика внесе новата финансова помощ за четирите най-големи банки в страната, в размер на 18 млрд. евро, като част от техния процес на рекапитализация. Средствата са част от втория спасителен план на ЕС и МВФ за 130 млрд.евро, договорен с Гърция по-рано тази година и ще осигурят необходимото финансиране, което от своя страна да подкрепи реалната икономика на страната. През тази седмица се очакват финансовите отчете и на четирите банки, за първото тримесечие на годината.

Инвеститорите продължават да насочват капитали към облигациите на Германия. Лихвата на 10 г. немски  облигации спадна до рекордното ниво от 1.346%.

Златото отново тръгна надолу

Златото загуби повече от 20 долара по време на вчерашната търговия, като се понижи до 1553/54 долара за тройунция. След като през миналата седмица ценният метал опита възходяща корекция, то към началото на тази печалбите вече са заличени. Корелацията на златото и долара се запазва и с оглед всеобщото покачване на американската валута на форекс пазара, жълтият метал е подложен на разпродажби. От техническа гледна точка златото има солидна подкрепа при 1530 долара, но в същото време изпитва трудности с преодоляването на нивото 1600 долара за тройунция. Дали корелацията между долара и златото ще се скъса, предстои да видим. Според някой анализатори цената на златото, както и на среброто са изгодни за дългосрочно позициониране, с оглед разразяващата се дългова криза в Европа.

Тази сутрин цената на ценния метал се котира в нивата 1548/49 долара за тройунция, което е спад от 0.4% за азиатската сесия.

Фючърсите на американският лек суров петрол се понижиха за трети пореден ден, губейки около 30 цента, затваряйки на дневна база към 90.80/90 долара за барел. Силният долар на валутните пазари оказва натиск върху цената на черното злато. След новината за понижението на кредитния рейтинг на Испания от малката рейтингова агенция единната валута се срина срещу зелените пари до 1.2461 долара, което е най-ниско ниво от юли 2010 г. Юлските контракти на сорта брент поевтиняха с 60 цента, или 0,6%, до 106,51 долара в Лондон.

Тази сутрин американският петрол се търгува на цена от 90.40/60 долара за барел.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0