Истинско тирамису - само в Тревизо

Местните власти в италианския град поискаха той да бъде признат за родно място на сладкиша

4250 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Италианският град Тревизо поиска официално да бъде признат за родното място на Тирамисуто, предаде The Telegraph.

Тирамисуто е един от най-популярните и обичани десерти по цял свят. Вкусът и видът на вкусното лакомство обаче варират в зависимост от това, къде си го поръчате. Скоро обаче Тревизо в Италия, може официално да бъде признат за родното място на десерта. Управата на региона Венето е организатор на кампанията и твърди, че разполага с документи, доказващи произхода на сладкиша.

Според организаторите десертът е бил създаден за пръв път в Тревизо през 70-те години на миналия век. Идеята за така популярния днес десерт е хрумнала на Ада Кампоел, която е имала ресторант в града. Тя е искала да създаде сладкиш, който да е вкусен и да я снабдява с енергия след раждането на детето й.

Тайната на оригиналното тирамису е използването на ликьорно вино Марсала. Поради голямата популярност и разпространеност на тирамисуто то може да бъде намерено в различни варианти. Готвачи по света използват различни видове алкохол за направата му - бренди, ром и дори Бейлис.

Тревизо се надява, че оригиналната рецепта, която включва още пандишпанени езичета, сирене Маскарпоне, яйчни белтъци и какао, ще бъде официално призната. Така всяка друга рецепта за тирамису ще стане имитация на десерта.

Подкрепи Economic.bg