Спад на продажбите на нови имоти в САЩ

Данните за предишните месеци бяха ревизирани надолу, което знак, че растежът в промишлеността може да забави скорост, докато лихвите по ипотеките се движат нагоре

3590 ~ 1 мин. четене

Покупките на нови жилища в САЩ през месец юли отбелязват най-силния спад от три години насам. Данните за предишните месеци бяха ревизирани надолу, което знак, че растежът в промишлеността може да забави скорост, докато лихвите по ипотеките се движат нагоре.

Продажбите на новопостроени жилища намалява с 13,4% на годишна база до 394 000, показват данните на Търговския департамент. Средната прогноза на 74 икономисти, анкетирани от Bloomberg, бе за 487 000.

Продажбите на нови имоти се считат за по-навременна оценка на пазара, отколкото продажбите на жилища, които са били собственост.

По-рано днес стана ясно, че цените на жилищата в САЩ са нараснали със 7,7% през 12-те месеца до края на юни, според данни на Федералната агенция за жилищно финансиране. Спрямо май цените са се увеличили с 0,7% с отчитане на сезонните фактори, показват още изчисленията.

Продажбите на използвани жилища в САЩ са се увеличили с 6,5% през юни - най-сериозното повишение от ноември 2009 г., според изследване на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Средната цена е скочила до 213 500 долара, или с 13,7%, спрямо юли 2012 г.

Подкрепи Economic.bg