Италия се сблъсква с потенциални загуби за милиарди

Операции с деривати, преструктурирани по време на кризата в еврозоната, могат да струват на страната 8 млрд. евро

80 ~ 2 мин. четене

Италия рискува потенциални загуби на стойност милиарди евро по договори за деривати, преструктурирани по време на кризата в еврозоната, съобщава Financial Times, позовавайки се на поверителен доклад на италианското министерство на финансите.

Докладът, състоящ се от 29 страници, показва информация относно дългови сделки и експозиции на страната, включително преструктурирането на осем деривативни контракта с чуждестранни банки с общ номинал от 31.7 млрд. евро. От него става още ясно, че финансовото министерство в Рим е преструктурирало плащанията към няколко чужди банки, но в някои случаи това е станало при по-неизгодни за Италия условия

В доклада не са посочени имена на банки, както и подробни данни за въпросните контракти. Според експерти обаче те са датирани към края на 90-те години на миналия век. По това време – точно преди Италия да приеме еврото, Рим е привеждал сметките си в ред, за да изпълни целите за дефицита, определени от Европейския съюз (ЕС) за присъединяването на първите 11 страни към паричния съюз.

Бюджетният дефицит на Италия през 1995 г. е бил 7,7%. До 1998 г., която е ключова за влизането на страната в еврозоната, той вече е редуциран до 2,7%. В същия период се наблюдава незначително увеличаване на постъпленията от данъци в хазната, а правителствените разходи като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) са се понижили леко.

Името на председателя на Европейската Централна Банка също е намесено. Марио Драги е бил генерален директор на италианската хазна по това време.

В доклада не се посочват потенциалните загуби по преструктурираните договор, но независими експерти, запитани от Financial Times, са изчислили стойността им на около 8 млрд. евро.

Коментари: 0