Италия спря плащането с банкови карти във Ватикана

През май 2012 г. Банка Ватикан беше обвинена в пране на пари и връзки с мафията

276 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Италианската централна банка е спряла плащанията с банкови карти във Ватикана. След решението милионите туристи в най-малката държава в света ще трябва да плащат всичко в брой - от посещението на музеи до покупката на сувенири. Решението на надзорната банка в Италия е заради неспазване на законодателството срещу изпирането на пари, предаде BBC.

Говорителят на Светия престол изрази надежда, че мярката да се спрат плащания с банкови карти трябва да има "кратък живот". Папа Бенедикт XVI от своя страна обеща по-голяма прозрачност във финансите на Ватикана и на банката на суверенната държава, която преди няколко месеца беше замесена в сериозни скандали свързани с пране на пари.

През май 2012 г. Банка Ватикан (Istituto per le Opere di Religione (IOR) или Институт за религиозни дейности, каквото е официалното име на трезора) беше обвинена в пране на пари и връзки с мафията. Това доведе до отстраняване от поста на управителя на банката Еторе Готи Тедески. Причината за уволнението - "нарушения на стандартите на управление".

Около 5 млн. туристи са посетили Ватикана през миналата година, като са изхарчили над 90 млн. евро за билети в музеите и сувенири. Докато не се намери решение на проблема всички тези плащания ще трябва да се извършат с пари в брой. С банкови карти няма да може да се пазарува и в аптеките на територията на Светия престол. Кеш ще се плаща в пощата и в няколкото магазина, които работят на територията на Ватикана. В брой ще трябва да се дават и даренията по време на литургиите.

Подкрепи Economic.bg