Transocean плаща 1.4 млрд. долара глоба за петролен разлив

Избухналата през 2010 г. сонда Deepwater Horizon уби 11 работника

204 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Базираната в Швейцария петролна компания Transocean се е съгласила да плати глоба на обща стойност от 1.4 млрд. долара заради избухналата през 2010 г. петролна платформа в Мексиканския залив.

Собственикът на сондата Deepwater Horizon постигна споразумение с правителството в САЩ, според което ще бъде платена 1 млрд. долара гражданска глоба и 400 млн. долара санкция заради престъпно поведение на компанията, пише BBC. Платформата Deepwater Horizon, която беше наета от BP, експлодира на 20 април 2010 г. и уби 11 работника. Петролният разлив причини едно от най-големите екологични бедствия в историята на САЩ.

Глобите на Transocean ще бъдат платени през следващите 5 години. През ноември BP се споразумя с правителството на САЩ за глоба от 4.5 млрд. долара заради инцидента.

"Решението за налагане на глобите на Transocean ни доближава с една стъпка по-близо до справедливостта за човешкото, екологичното и икономическото бедствие, което причини Deepwater Horizon", каза главният прокурор на САЩ Ерик Холдър.

"Това важно споразумение, което дружеството счита, че е в интерес на акционерите и служителите, премахва голяма част от несигурността, свързана с инцидента", се посочва в официално изявление на Transocean.

Подкрепи Economic.bg