Найденов проверява лично дюни ли са 29-те дка край Несебър

Все още се търси виновникът за продадените земи от НАТУРА 2000

156 ~ 1 мин. четене

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще посети днес спорно продадените 29 дка, попадащи в пясъчните дюни край Несебър, съобщиха от аграрното ведомство.

Тази седмица председателят на Управителния съвет на природозащитна организация „Зелени Балкани" Тома Белев алармира във Facebook, че багери заравняват защитени дюни в местността между Равда и Несебър. Теренът попада в Натура 2000.

По думите на Мирослав Найденов, 29 дка пясъчни дюни край Несебър са продадени, след като са земите са били изключени от горския фонд с решение на местните власти през 2008г. и са били продадени за пъти по-високата цена от първоначално исканата - 1.141 млн. лева през тази година.

Вчера, главният архитект на Несебър Валентин Димов оспори някои от обясненията на земеделския министър, предаде Дневник. Според Димов строителните разрешения за терена са издадени на "СЛЕ Груп", а не на Димитър Петров, както обяви Найденов. Според него на 27 ноември м.г. държавата го е продала на  Димитър Петров за общо 1 141 849 лв., а ден след сделката е препродаден на "СЛЕ груп" за 4 009 451 лв., тъй като тази цена е включвала и готов инвестиционен проект с разрешение за строителство.

Архитектът твърди и че "Натура 2000" не забранява абсолютно строителството в територии, част от екологичната мрежа.

Спорът ще бъде решен в края на следващата седмица, когато ще излязат резултатите от проверката на експертната комисия, която от вчера проверява процедурата. Ако се открият нарушения докладът ще бъде предаден на прокуратурата, заяви вчера земеделският министър.

Подкрепи Economic.bg