Иван Костов: Референдумът за „Белене“ е незаконен

Според лидера на ДСБ това е частен инвестиционен проект, по който хората не трябва да се произнасят

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Референдумът за АЕЦ "Белене" противоречи на конституцията и ние ще го атакуваме пред конституционния съд. Това каза в ефира на TV7 лидерът на ДСБ Иван Костов. По неговите думи това не е въпрос от национално значение, а частен инвестиционен проект, по който хората не бива да се произнасят.

"Хората са различни. Наистина има такива, които могат да разберат в дълбочина параметрите по този проект, но те ще са много малка част от всички. Много малко биха могли да вземат едно истински информирано решение по индивидуален инвестиционен проект", каза Костов.

По неговите думи президентът Росен Плевнелиев е вкарал страната в "нелепа ситуация" като е казал, че щом има събрани 500 хил. подписа референдумът е започнал. "Ако България каже, че не го иска, а през това време е дошъл сериозен инвеститор, който иска да го строи. Какво правим тогава?", попита реторично Костов.

Според него централата струва реално 22 млрд. лв., а токът произвеждан от нея - три пъти по-скъп. "Има обективна оценка на стойността, направена от HSBC и тя е 11 млрд. евро. Тя е потвърдена дори от фалшивия инвеститор, който дойде", каза Костов.

Подкрепи Economic.bg