Избират първите хърватски евродепутати на 14 април

Тези избори са с голямо символично значение за хърватските граждани, тъй като са първите от този род в нашата страна, отбелязва президентът Иво Йосипович

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Първите избори за евродетутати в Хърватия ще се проведат на 14 април. Това оповести президентът на страната Иво Йосипович, цититан от AFP.

"Тези избори са с голямо символично значение за хърватските граждани, тъй като са първите от този род в нашата страна”, отбелязва Йосипович.

На 14 април хърватските гласоподаватели ще изберат 12 евродепутати, чийто мандат все пак ще е кратък, тъй като през 2014 г. ще има нови избори за Европейски парламент. Хърватия ще е втората от шестте страни от бивша Югославия, която влиза в Европейския съюз (ЕС). Преди нея беше Словения, която се присъедини към Съюза през 2004 г.

През февруари се разбра, че страната ще влезе в ЕС без механизъм за сътрудничество и проверка, какъвто беше наложен на Румъния и България. Евродепутатите декларираха доверието си в силата и зрелостта на демокрацията в Хърватия, в социалната пазарна икономика и в способността й да изпълни задълженията на членка на ЕС.

Подкрепи Economic.bg