Избраха „Уестингхаус” за консултант за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

Американската компания ще изготви технико-икономическия анализ и избор на площадка за изграждането на седми блок в централата

Американската компания „Уестингхаус” е избрана за изпълнител на предпроектното проучване за изграждане на VII блок на АЕЦ „Козлодуй. В процедурата участваха пет компании - френската Areva, която участва самостоятелно и в консорцуим с Mitsubishi, българската „Риск инженеринг" и австралийската Worley Parsons.

Договорът с „Уестингхаус”  беше подписан в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Фирмата –изпълнител е задължена да представи социално-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност, както и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.


Окончателната оферта е за 999 500 евро е окончателната оферта, като цената е била намалена с 16 % от първоначално предложената, уточни  Делян Добрев.


Предстои да бъде направена Оценка на въздействието върху околната среда и геоложко проучване, за които ще бъдат избрани други изпълнители. Очакванията са те да не надхвърлят цена от 5-6 млн. лева.

 

Oчаквайте подробности

Коментари: 0