Избрани са банките, които ще пласират еврооблигациите

Те ще станат ясни при ратификация в парламента

6660 ~ 1 мин. четене

Министерството на финансите е избрало банки, които да пласират емитираните от държавата ценни книжа на международните пазари, съобщи финансовият министър Симеон Дянков. От ведомството коментираха за economymagazine.bg, че все още не могат да кажат кои ще са трезорите. Подробностите, включително кои са избраните банки и очакваната доходност, ще станат ясни при ратификация в парламента, обяви Дянков.

По решение на МС министърът на финансите може да емитира ДЦК на международните пазари в размер до 2 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация. 

По думите на Дянков процесът по емитирането на външен дълг върви много добре.

Към 11 банки са били изпратени писма – покани да представят своите ценови предложения. Всички са участвали в пазара на еврооблигации в последните три години.

Той обясни, че ръководеното от него ведомство документира всяка стъпка от процеса и тази информация ще бъде предоставена на депутатите. Ще стане ясна каква е методологията за покана на участници в този процес, какви са стъпките.

Целта е да има на 100% прозрачност, за да се предпазим от тази непрозрачност от предишната такава сделка 2002 - 2003 година, каза той.

Подкрепи Economic.bg