Избухна кометата ISON

Само за два дни кометата е повишила 16 пъти яркостта си

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Кометата C/2012 S1 (ISON), определяна като астрономическата атракция на века, избухна внезапно на 14 ноември и в рамките на 48 часа повиши блясъка си близо 16 пъти, съобщиха от астрономическа обсерватория "Звездно общество А-79". Избухването на кометата е изненада за астрономите, тъй като в последно време тя увеличаваше яркостта си много бавно. Според астрономите в обсерваторията La Silla в Чили, яркостта на небесното тяло, предизвикано вследствие на избухването, ще продължи да расте и ще достигне пика си в следващите дни.

Все още не е ясно на какво се дължи този феномен, но се предполага, че е отчупване на малък фрагмент на повърхността, който е довел до откриването на нова област от "свеж" лед. Астрономите са категорични, че не става въпрос за цялостно разрушаване на ядрото на кометата.

Избухването на ISON се случва само 14 дена преди тя да достигне до най-силния си блясък, който по предварителни данни бе сравнен с този на Луната. На този етап е трудно да се даде прогноза как избухването ще се отрази на цялостното повишаване и максимума на яркостта. Под въпрос е дали тялото ще се разпадне при сближаването си до Слънцето, където температурите ще достигат 2700 градуса, а ядрото ще бъде под силно гравитационно взаимодействие.

Кометата ISON вече е видима с просто око от България. Най-лесно може да бъде забелязана с помощта на бинокъл рано сутрин или около 18.00 часа в близост до звездата "Спика", част от съзвездието "Дева". Ако се осъществят благоприятните за наблюдателите сценарии, кометата може да стане видима дори и през деня, а рано вечер и сутрин да предоставя незабравима за последните десетки и дори стотици години гледка, покривайки с опашката си повече от половината небе.

Подкрепи Economic.bg