Издръжката на живот достигна 566 лв. на човек

Границата на бедност вече е 216 лв. на човек, или с 4.9% по-висока спрямо края на март 2012 г.

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

През първото тримесечие на 2013 г. издръжката на живот на 1 лице от 4-членно домакинство се повишава до 566.26 лв. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към Конфедерация на независимите кандидати за България (КНСБ). Данните сочат още, че едно семейство трябва да разполага с 2264 лв. на месец, за да покрива задължителните си разходи за жилище, храна, облекло и почивка спрямо нормалните български стандарти.

От КНСБ посочват, че намалението на цените на топлоенергията, природния газ и тока нямат реално отражение върху бюджета на домакинствата. Това се дължи на покачването на цените и замразяването на доходите.

Хранителните стоки се увеличават с 1.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2012 г., докато при нехранителните стоки и услугите се наблюдава намаление с 1.4%.

Най-голямо поскъпване на цените има при зеленчуците - с 18.8%, млякото и млечните продукти - с 0.9%, хляба и зърнените храни - с 0.5%. Намаление се отчита в цените на яйцата - с 2.1%, при захарните изделия - с 1.5% и при месото - с 0.1%.

Стойността на наемите и разходите за поддържане на жилището са нараснали с 0.9%, като по-значително е поскъпването при такса смет за населението - с 3.7%.

Намаление от 5.1% се вижда в разходите за осветление, отопление и енергия. Най-чувствително през първото тримесечие са поскъпнали автомобилните бензини и дизеловото гориво - средно с 4.8%.

Границата на бедност в края на март тази година е 216 лв. на лице от домакинство, което е повишение от 4.9% спрямо края същия период на 2012 г.

Подкрепи Economic.bg