Израелци купиха "Топлофикация-Шумен"

"Телемения" се ангажира да възстанови топлоподаването в града още през следващия отоплителен сезон

272 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Израелската компания "Телемения" официално придоби "Топлофикация-Шумен". Договорът беше подписан от кмета на града Красимир Костов и представител на фирмата, предаде БНР.

Компанията беше единственият участник в приватизационната процедура. През ноември дружеството подаде оферта и внесе депозит за участие в обявената от община Шумен процедура. На предходния етап още три фирми - "Геррад", "Пирин Ват" и "Био Пауър" закупиха тръжна документация, но се отказаха от по-нататъшно участие.

Решението за приватизацията беше взето на извънредно заседание на шуменския общински съвет през октомври 2012 г. Заради огромни задължения топлофикационното дружество не работи този отоплителен сезон.

Целият капитал на дружеството е разпределен между 9.7 млн. акции. Комисията за организиране и провеждане на конкурса за продажба на дружеството определи минимална цена от 100 хил. лв. Стойността на сделката не беше обявена официално.

Кметът заяви, че инвеститорът е поел ангажимент да покрие задълженията на дружеството, да поддържа поне 50 работни места и да инвестира 75 млн. евро през следващите три години. Основната клауза в договора обаче е новият собственик да възстанови топлоподаването в града още през следващия отоплителен сезон.Подкрепи Economic.bg