Изравняват пенсионната възраст след 2020 г.

Дотогава по план тя ще расте с по 4 месеца на година

Равенство на половете при годините за пенсия ще има едва след 2020 г. Тогава възрастта за пенсиониране ще бъде изравнена. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БНР.

По думите на социалния министър, следвайки мерките, залегнали в пенсионната реформа, след 5 години възрастта за оттегляне от трудовия пазар ще достигне 65 години за силния пол, а до 2020 г. жените ще се пенсионират на 63 години.

„Т.е. нещата ще се променят много бавно - в рамките на всяка година с по четири месеца ще се увеличава възрастта и стажът за пенсиониране както за мъжете, така и за жените. За изравняване може да се говори след 2020 г., това няма как изведнъж да стане”, каза още Младенов на икономически форум за предизвикателствата пред младите хора в България.

Специален дебат в Съвета за тристранно сътрудничество ще се заформи по върпсоса за пенсионната възраст за полицаи и военни, поясни министърът.

„Синдикатите и работодателите са представили пакет от допълнителни мерки, който включва и възрастта за полицията и за военните. И това ще се обсъжда в Тристранния съвет. Това, което аз съм поел като ангажимент и пред министър Цветанов, включително, и пред синдикатите в системата на МВР, е те също да участват в тези преговори и да се намери най-добрият вариант за хората в този сектор”, допълни Тотю Младенов.

По повод тревожните данни за голям процент на безработицата сред българските младежи, ресорният министър прогнозира, че до 2013 г. тя ще намалее с 4-5 на сто. Младенов изрази надежда до края на май да бъде подписано споразумение с участието на синдикатите и бизнеса относно първата работа на младежите. Целта е до четири месеца след завършване на образованието да им бъде предлагано работно място по специалността.

В края на април КНСБ оповести данни, според които безработицата сред българите на въсраст от 18 до 24 години е с 2,5% по-висока от общата безработица за страната, която е около 12 на сто.

По думите на министъра, който участва във форум за младежката заетост, държавата е отделила над 30 млн. лв. по Програмата за заетост и до момента в нея са се включили 2000 студенти, като съществува възможност за ангажиране на още 6 500 млади хора.

По данни от проведената досега Програма близо 50 процента от стажантите в различните компании се назначават на постоянен трудов договор, а останалите 50 на сто значително повишават своя опит и образованост.

В инициативата ще могат да се включат 54 000 ученици и 75 000 студенти, като за тяхното обучение ще бъдат отделени 90 млн. лв. Засега активно в Програмата са участвали 11 000 ученици и студенти. Освен за работната заетост, правителството е отделило и 6 млн. лв. за актуализиране на учебните планове.

По данни на Българската стопанска камара (БСК), представени в рамките на конференцията, през 2011 г. значително са се повишили нивата на безработица сред младежите между 15 и 24 години. Отчетени са 26,6 процента безработни и 45,9 на сто обезкуражени, че могат да постигнат успешна реализация в страната. 

Коментари: 0