Изядените обувки на първата дама

\"Родена съм за показ. Един ден моето име ще го впишат в речниците. Ще използват \"като Имелда\", за да обозначават парадна екстравагантност\"

4382 ~ 2 мин. четене
Имелда Маркос е известна със страстта си към обувките. Нейната колекция официално включва 1200 чифта обувки, въпреки че според слуховете цифрата е 3000. Заради манията си бившата първа дама на Филипините беше мразена и сочена като пример на прахосничество. На критиките обаче тя отговаряше хладнокръвно, а понякога и нахално. Маркос твърдеше, че обувките й не са от известни марки и повечето й били подаръци от местните производители. В други интервюта пък обяснява огромните суми, които пръска за страстта си, с желанието й да стимулира обувната индустрия във Филипините. Запитана за размерите на колекцията й пък ясно разяснява: "Нямам три хиляди чифта обувки. Имам хиляда и шестдесет."

Имелда не се притеснява от пристрастеността си към скъпите вещи. Сама за себе си казва, че един ден нейното име ще го впишат в речниците - "ще използват "като Имелда", за да обозначават парадна екстравагантност".

Маркос говори свободно за милионите, които е пръскала за луксозните си аксесоари, разказва на дълго и на широко за това колко държи на красота и как презира грозното. И сякаш напук на това, съдбата (а може би и немарливостта) реши да покрие част от богатството на първата дама в мухъл и термити.

Митичната й колекция обувки влезе на скоро отново в световните новини с вестта, че наводненията и липсата на грижа са съсипали обувки и вещи на Маркос.

Ценните вещи започнали да се покриват с мухъл и да се прокъсват, след като били оставени години наред без каквато и да е защита в президентския дворец, а по-късно и в Националния музей в Манила. Някои маркови обувки на Имелда са повредени до неузнаваемост, със съсипана кожа или без токове.

Семейството заряза при бягството си в Хавай впечатляващо количество лични вещи, дрехи и произведения на изкуството. Сред тях бяха и поне 1220 чифта от обувките на Имелда.

Музейни служители останали шокирани, когато в неотваряните досега кутии открили официалните роби и обувки на Имелда във влажните кутии. Сред съсипаните вещи са и прочутите прозрачни ризи баронг на Фердинанд Маркос, които той носеше по време на 20-годишното си управление.

По ирония на съдбата преди две години повече от 150 кутии с дрехи, аксесоари и обувки били пренесени от двореца в националния музей, след като били нападнати от термити и влага. Там обаче ненадеждните кутии били заключени в зала, която била наводнена, след като покривът протекъл.
Подкрепи Economic.bg