JPMorgan обяви съкращения на 14 хил. души

Най-голямата американска банка очаква да пести по 1 млрд. долара годишно

200 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

JPMorgan Chase & Co., най-голямата банка в САЩ, ще съкрати 17 хил. служители до края на 2014 г. Свиването на персонала е част от плана на финансовата институция да намали разходите с 1 млрд. долара годишно.

Планираното намаляване на персонала представлява 6.6% от целия състав на банката. Основните отдели, от където ще бъдат намалени хората са банкирането на дребно и ипотечното кредитиране, обявиха от финансовата институция по време на вчерашната годишна среща с инвеститорите.

Вчера беше съобщено, че през 2013 г. ще бъдат съкратени 4 000 човека, основно от отдела за жилищно кредитиране. В края на 2012 г. общият брой на работещите в банката е бил 258 965 души.

От JPMorgan обявиха, че разчитат клиентите да започнат да използват все повече банкоматите, онлайн банкирането и мобилното банкиране, което да позволи намаляването на персонала.

През миналата година чистата печалба на финансовата институция достигна 21.3 млрд. долара, което е рекорд за предходните три години. Общите приходи на банката бяха 99.9 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg