Желязната пеперуда на Филипините

На повече от 80 г. и с чифт нови обувки отново напред в политиката

4598 ~ 3 мин. четене
Известна е със своята екстравагантност и мания по обувките. Казва, че има алергия към грозното, убедена е, че една първа дама трябва да изглежда като "жена за милиони". Днес е на 83 г., запазила женския си чар, отново е устремена към управлението. През 2011 г. тя декларира доходи в размер на 22 млн. долара, което я прави втория най-богат политик в държавата. Наричат я "Желязната пеперуда" - Имелда Маркос.

През 1986 г. народен бунт слага край на 20-годишно "царуване" на първата дама на Филипините. Заедно със съпруга си - Фердинанд, Имелда избягва в Хавай, оставяйки зад себе си обвинения в корупция, измами, потъпкване на човешки права и разбира се повече от 1000 чифта обувки.

Мис Манила

Имелда се ражда в Манила в известен и заможен род. 18-годишна печели конкурс за красота и получава короната "Розата на Таклобан". След това завършва университет и дори прави кратка музикална кариера.

Имелда среща бъдещия си съпруг Фердинанд Маркос през 1953 г. По това време той вече е утвърден политик, но в плановете си Имелда му отрежда далеч по-висок пост. Запленена от идеята Фердинанд да стане президент, тя тръгва на дълги обиколки из цялата страна с цел да се запознае с колкото може повече политици, които да лобират за съпруга й.

Първа дама

Дали благодарение на нейните усилия или не, Фердинанд Маркос е избран за десетия президент на Филипините през декември 1965 г.

За да защити властта си през 1972 г. президент Фердинанд Маркос издава прокламация, с която поставя целия филипински архипелаг под военно положение. Така Филипините падат изцяло под правомощията на военна юрисдикция, а Маркос е избран за председател на републиката и върховен главнокомандващ на въоръжените сили. На практика той става едноличен авторитарен лидер и военен диктатор на цялата нация.

През това време първата дама неукротимо демонстрира екстравагантния си начин на живот, включващ шопинг турове в Ню Йорк, Рим и Копенхаген, коствал сумата от 5 млн. долара. За да угоди на прищявките на първата дама, администрацията на президентството праща самолет до Австралия, който да донесе бял пясък за един от частните плажове на Маркос. През 80-те Имелда изкупува десетки имоти в Манхатън, сред които Краун Билдинг за 51 млн. долара и Хералд Сентър (60 млн.). Имелда е била на крачка от това да се сдобие и с Импайър Стейт Билдинг, въпреки огромната за онова време цена от 750 млн., но го отхвърля като „прекалено показен”. В богаташките й имоти в Ню Йорк, които в последствие държавата разпродаде, бяха открити огромно количество бижута и 175 произведения на изкуството, сред които творби на Микеланджело, Ботичели и Каналето.

Показност без граници

Запазената й марка са пищните публични събития, които се дирижират с помощта на милиони долари от публични средства, за да превъзнасят режима на съпруга й и да изгради бляскавия публичен образ на Имелда. От жена на поредния азиатски диктатор тя успява да се превърне в световна знаменитост, става една от 100-те водещи светски личности на ХХ в. според списание “Варайъти”.

След народен бунт през февруари 1986 г. диктаторът Фердинанд Маркос и семейството му напускат Филипините. В страната остават документи, които доказват, че той системно е отклонявал средства от страната си в швейцарски банки в продължение на 20 години.

Фердинанд почива през 1989 г., две години след това Имелда получава разрешение да се върне в родината си.  Като се има предвид миналото й, се очакваше бившата първа дама да води тих и спокоен живот след завръщането.

Но Имелда рядко остава встрани от обществения поглед. Тя кандидатства в президентските избори през 1992 и отново през 1998 г. През 1995 г. спечели място в Конгреса. Освен нея в политиката са и сина и дъщеря й.
Подкрепи Economic.bg