Йената, еврото и стерлинга нестабилни преди заседанията на централните банки

При несигурността около йената, еврото и паунда, инвеститорите се насочиха към новозеландския и австралийския долар

68 ~ 3 мин. четене

Йената се отдръпна от едномесечния връх срещу долара, докато еврото остана под натиск при пазара без посока, докато инвеститорите очакват решенията на Японската и Европейската централни банки.

Опасенията за йената са, че ЯЦБ може да не отговори на очакванията на пазарите, които вече са се позиционирали за агресивни стимули. Страховете за еврото са, че ЕЦБ може да изненада с намаление на лихвите заради влошаването на икономиката.

Долар/йена е 93.51 при вчерашно едномесечно дъно от 92.57. Все пак двойката доста се отдалечи от три и половина годишния връх от миналия месец на 96.71. Евро/йена се разменя за 119.71 при вчерашно дъно от 119.15. Този крос също  далеч от февруарския пик на 127.71. Евро/долар слезе на 1.2803 при едноседмичен връх вчера от 1.2878.

Сериозните изказвания от Япония на министър председателя Шинзо Абе и управителя на централната банка Харухико Курода по отношение борбата с дефлацията вдигнаха летвата много високо и едва ли ще има изненади за пазарите. В същото време прогнозите да ЕЦБ са да се въздържи засега от намаление на лихвите, предпочитайки да успокои пазарите с ангажимент да банковата система ликвидна след проблемите около Кипър. В четвъртък и АЦБ има заседание и там прогнозите сочат запазване на монетарната политика, но се очакват скоро и повече действия под формата на подновени покупки на правителствените облигации. Пазарът като че ли усеща това ипродава стерлинга, а натиска върху него нарасна във вторник след данни показали, че фабричния сектор на острова се е свил през март за втори пореден месец. Паундът следе под 1.51 срещу зелените пари след покачване преди това до 1.5259. Той също така удари рекордно ниско дъно срещу новозеландския долар от 1.7914.

При несигурността около йената, еврото и паунда, инвеститорите се насочиха към новозеландския и австралийския долар, което ги направи най-добре представящите се валути през последните 24 часа. Първата е на 0.84 срещу американския долар, а втората на 1.0447 и все повече приближава двумесечния връх от края на миналия месец на 1.0497.  Вчера Австралийската централна банка остави лихвите без промяна, каквито бяха и масовите очаквания, но остави възможността за нови облекчения ако са необходими. Все пак банката звучеше спокойна по отношение на икономиката и се чувстваше удобно със задържането на сегашните нива на лихвите.

Златото се отлепи от 4-седмичното дъно

Златото се опитва да нараства след спада вчера до 4-седмично дъно, но печалбите са ограничени заради силата на акциите и подновения оптимизъм за американската икономика. Жълтият метал има цена от 1576 долара за тройунция, а вчера слезе до 1573 долара, най-ниска стойност след 8 март, докато инвеститорите търсеха покупки на акции след покачването на индекса Стандарт енд Пуърс” до рекордно високи нива.

Дилърите очакват в петък да се разбере дали Федералния резерв ще иска да продължи изключително благосклонната си монетарна политика след оповестяването на доклада за трудовата заетост в САЩ. Инфлацията в САЩ остава ниска и това позволява на ФЕД да продължи агресивните монетарни мерки с цел стимулиране на растежа. Това мнение изрази във вторник Чарлз Евънс, който е председател на подразделението на ФЕД в Чикаго.

Фючърсите на американския лек суров петрол спаднаха по време на азиатската търговия след данните показали неочаквано забавяне на фабричния сектор в САЩ и заради очакванията, че запасите на петрол ще продължат да нарастват в най-голямата икономика в света.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg