Йената с над 2.5-годишно дъно спрямо долара

Оптимизмът за световната икономика помогна и за покачването на петрола

216 ~ 3 мин. четене

Йената достигна над 2.5-годишно дъно спрямо долара по време на ранната търговия в понеделник, след като японският премиер Шиндзо Абе подчерта необходимостта от агресивно парично стимулиране и призова Японската централна банка (ЯЦБ) да определи средносрочна цел за равнището на инфлацията. В коментарите си преди заседанието на ЯЦБ, което ще се проведе на 21 и 22 януари, Абе каза, че финансовата институция трябва да определи като цел равнище на инфлацията от 2% и тази цел да бъде средносрочна, а не дългосрочна.

Абе допълни също, че той ще се срещне с експерти на паричната политика във вторник, за да потърси тяхното мнение относно това, кой да бъде следващият ръководител на  Японската централна банка. Очаква се правителството на Абе да посочи през април за нов ръководител на ЯЦБ Масааки Ширакава, но номинацията се нуждае от одобрение от двете камари на парламента.

Последното изказване на новият японски премиер, за агресивна парична политика доведе до натиск върху йената и даде тласък на долара, който се покачи до 89.58 йени, най-високото ниво на зелените пари спрямо японската валута от юни 2010 г.

Япония миналата седмица одобри пакет от 117 млрд. долара стимули за икономиката, най-големият пакет от началото на финансовата криза, за да се опита да измъкне японската икономика от рецесията.

В ранната търговия в понеделник доларът се разменяше за 89.53 йени. Според повечето пазарни участници, доларът ще поскъпне още срещу йената в краткосрочен план. Очаква се атака на психологическото ниво от  90 йени за долар. Японската валута също падна и спрямо еврото, като едно евро се разменяше за  119.92 йени в ранната търговия в понеделник, най-високото ниво на единната валута спрямо японската йена от май 2011г.

Спрямо долара, еврото поскъпна до най- високото си ниво от април 2012 г. до над 1.3400 долара.

Единната валута поскъпна, след като президентът на Европейската централна банка, Марио Драги, на пресконференция миналия четвъртък, не даде индикации, че ЕЦБ ще намали лихвените проценти в близко бъдеще. Европейската централна банка запази нивото на лихвените проценти и не даде знак за бъдещи съкращения на разходите за стимулиране на европейската икономика. В подкрепа на еврото бяха и данните за стабилния китайски износ, които развенчаха опасенията относно глобалния икономически растеж.

Изказването на Драги разочарова валутните търговци с мечи очаквания, които мислеха, че ЕЦБ ще бъде склонна да намали лихвените проценти с цел да се подпомогне закъсалата икономика в еврозоната.

Златото в очакване на новините през седмицата

Спот цената на златото нарасна слабо по време на ранната търговия в понеделник, тъй като инвеститорите очакват поредица от икономически данни през тази седмица, за да се прецени състоянието на най-развитите икономики в света.

Очаква се, данните за продажба на жилища  и стоки на дребно в САЩ да са устойчиви, като и повишение на икономическият растеж на Китай през последното тримесечие на 2012 г. При реализирането на тези прогнози, търсенето на ценни метали, които се използват в индустрията да нарасне.

Цената на спот златото в ранната търговия в понеделник бе 1667.50 долара за тройунция.

Според лондонската асоциация London Bullion Market Association, се очаква цената на златото да се повиши с 5.1% тази година, което ще бъде покачване за тринадесета поредна година.

Според някой анализатори, бижутерският сектор на Китай е достигнал до своята най-ниска точка на обороти и се очаква през следващите месеци, най-голямата, по пазарна стойност, световна бижутерска верига Chow Tai Fook, да се възползва от покачването на търсенето на златото, поради огромната си магазинната мрежа и от доминирането на златото, като предпочитан материал за бижута на китайският пазар.

Оптимизмът за световната икономика помогна и за покачването на петрола в ранната търговия в понеделник. Цената на петрол нарасна с 30 цента, възстановявайки спада от 26 цента в петък. Последно петролът се търгуваше за 94.11 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg