Йотингер иска от нас ред в документите за "Южен поток"

Еврокомисарят по енергетиката мисли за общ енергиен пазар и е притеснен от дълговете на Украйна

Газова дилема

Автор: Николай Марченко

В много от споразуменията, сключени между страните от Европейския съюз (ЕС) и Русия в рамките на проекта „Южен поток”, има договорености, които са в разрез с европейското законодателство. Това заяви днес еврокомисарят по енергийна политика Гюнтер Йотингер.

По думите му Еврокомисията (ЕК) и България „водят положителни разговори” във връзка със сключените междуправителствени споразумения по „Южен поток”. Според него ЕК „обръща внимание на българските власти до каква степен междуправителственото споразумение с Русия не отговаря на европейското законодателство”.

„Брюксел съветва България какво трябва да се направи, за да се приведат договореностите в съответствие със законите на ЕС”, казва Йотингер. В тази връзка комисарят заяви, че ЕК „поддържа тесен контакт” с всички страни-членки, които участват в проекта.

Той също така за пореден път припомни, че „Южен поток” е нов газопровод, който планира да пренася руски газ към Европа. „Количеството на продажбите на руската компания „Газпром” за ЕС обаче няма да се промени. Променя се трасето, но „Южен поток” не е нов източник на газ”, обърна вниманието на този факт Йорингер. Той поясни, че в момента ЕК прави правен анализ по проекта, като еврокомисарят е недоволен, че „все още не е ясно какво количество газ ще постъпва във всяка държава от ЕС”.

Общ пазар все по-актуален

На фона на опасността от спиране на доставки през Украйна, Гюнтер Йотингер също така призна, че ЕК все пак проучва предложението на премиера на Полша Доналд Туск за създаване на единно европейско енергийно пространство. „В основата на предложението е оптимизирането на енергийните доставки за всички страни от ЕС и осигуряване на сходни цени за всички страни членки”, заяви комисарят.  

Той обясни, че чрез създаване на общ енергиен пазар например 1 барел нефт „ще струва еднакво в Брюксел, София и Берлин”. Освен това проектът предвижда еднакви доставки на газ в страните членки и възможност за пренасяне на суровината между държавите членки.

Газовият дълг на Украйна като общ проблем

Дългът на Украйна за руския газ възлиза на 4 млрд. долара, констатира Гюнтер Йотингер. „От ноември до днес „Газпром” е изпратил сметката, но плащания няма. Числата нарастват през последните месеци, и сега гледаме сметка за около 4 млрд. долара”, каза той. Според него ЕК е заинтересована от разрешаване на спора. „По редица причини в наш интерес е този конфликт да бъде разрешен бързо”, допълни той.

Той за пореден път даде да се разбере, че има необходимост от компромис в тарифата между „нафтогаз на Украйна” и руския монополист „Газпром”. По думите му, исканата от Киев тарифа от 268,5 долара за 1 000 кубика е твърде „ниска цена”, а предложената от руснаците като пазарна от 485 долара е „много висока”.

Комисарят допусна, че през следващата седмица "може да настъпи ескалация на ситуацията". "ЕС има енергийни резерви за 120 дни, затова ако разногласията между Украйна и Русия за газовите доставки не бъдат решени до юли-август, Европа може да очаква тежка зима", призна той за евентуалната газова криза. В тази връзка ЕС предлага Украйна да погаси 2 млрд. от дълговете си, след което да започнат преговори за разумна пазарна цена за руските доставки за Киев. 

Коментари: 0