КТ "Подкрепа" иска еднакво вдигане на всички пенсии

Профсъюзът настоява за преизчисляване на всички пенсии по формула, съобразена с актуалния среден осигурителен доход

144 ~ 1 мин. четене

От КТ "Подкрепа" се обявиха категорично против предложенията на управляващите за диференцирано увеличение на пенсиите в зависимост от годината, в която са отпуснати.

Според последните планове на кабинета ръстът при доходите на пенсионерите ще беде определян според годината на тяхното пенсиониране. Така тези, които са се пенсионирали до 2009 г. ще получат увеличение от 9.8%, а за тези през 2010 и 2011 г. и съответно през тази година - ръстът ще е по-малък. Аргументът за това е, че е най-справедливо индексацията на пенсиите да движи според нивото на инфлацията за съответния период.

На брифинг днес, от КТ "Подкрепа" поискаха от 1 април 2013 г. всички пенсии да се преизчислят с актуалния среден осигурителен доход за 2012 година. Те се възпротивиха на начина, по който се предлага да стане самото индексиране - по хармонизираната инфлация за разглеждания период, която е по-ниска от официалната за страната, защото отчита и потреблението на луксозните и по-скъпи стоки. Според синдикалистите изчисляването на пенсиите трябва да се използва инфлацията, измерена с по-малката потребителска кошница.

От профсъюза поискаха и да се увеличи минималният размер на обезщетението за безработицата в зависимост от ръста на инфлацията след 2009 година.

Синдикалистите одобряват идеята за повишаване на минималната работна заплата на 310 лева от началото на 2013 година, но искат в средата на годината да има още едно увеличение – на 330 лева.

Неприемливо за профсъюза е и замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете. То би трябвало да се увеличи с процент, по-голям от ръста на инфлацията, смятат те.

Подкрепи Economic.bg