КТ "Подкрепа" поиска оставката на Дянков

Според синдиката финансовия министър „носи основната вина за изключително тежкото състояние на икономиката на страната"

76 ~ 1 мин. четене

За оставката на финансовия министър Симеон Дянков настояха в декларация от КТ „Подкрепа”. Поводът за искането им е решението на правителството за въвеждане на 10 процентен данък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките.

Според синдиката Дянков „носи основната вина за изключително тежкото състояние на икономиката на страната и за мизерията на българските граждани през последните няколко години”.

В декларация от синдиката обясниха, че няма социален диалог за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите на гражданите. „Симеон Дянков отново взриви социалния диалог, грубо нарушавайки разпоредбите на Кодекса на труда и Правилника за организацията и дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на който Дянков по силата на закона е и председател”, се казва в становището им.

„Заявяваме и нашата решимост, след консултации с останалите социални партньори, да сезираме Върховния административен съд да отмени актовете на Министерския съвет от 10 октомври, с които са приети посочените въпроси, поради това, че не са изпълнени задължителните изисквания на Кодекса на труда за предварителен социален диалог”, посочват още от синдиката.

Подкрепи Economic.bg