КЗК одобри сделката за ЦСКА

Продажбата на клуба от "Титан" на "Лира инвестмънтс" ("Lira Investments" S.A.) не нарушава законите и смяната на собствеността на клуба е вече факт

156 ~ 2 мин. четене

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за ЦСКА. Това става ясно от съобщение на КЗК с дата 30.07.2013 година.

Това означава, че продажбата на клуба от "Титан" на "Лира инвестмънтс" ("Lira Investments" S.A.) не нарушава законите и смяната на собствеността на клуба е вече факт. Все пак решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от заинтересованите страни.

В решението на държавния орган се казва: "Въз основа на направения анализ и на основание чл. 60, ал. 1, т. 13, предложение второ, във връзка с чл. 82, ал. 3, т. 1 предложение второ, чл. 22, ал.1, т. 2 и чл. 24 от ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията РЕШИ:

Постановява, че придобиването на директен самостоятелен контрол от "Lira Investments" S.A., Велико Херцогство Люксембург (рег. № В 147616) върху "Професионален футболен клуб ЦСКА" ЕАД, София (ЕИК 130212106) представлява концентрация между предприятия, която не попада в обхвата на чл. 24 от ЗЗК.

На основание чл. 64, ал. 1 от ЗЗК решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд на Република България в 14-дневен срок, който започва да тече от съобщаването по реда на АПК, а за третите лица - от публикуването му в електронния (публичния) регистър на КЗК.

В началото на август предстоят заключителни преговори между "Титан" и новото ръководство за финално подписване на договор. 

"Не мога да се ангажирам с конкретен срок кога ще стане това, защото първо трябва да подпишем официален договор за продажбата на клуба с "Титан". Надявам се до средата или края на август плановете да са реалност. Законите ни позволяват да пуснем акции в продажба, но само до довнесения капитал (б.а. капиталът на ЦСКА е 6,5 млн. лева, а е внесен 4,422 млн. лева. Т.е. трябва да се довнесат 2,078 млн. лева)", каза изпълнителният директор на "армейците" Александър Тодоров пред Sportal.bg. 

Публичното акционерно дружество изисква стриктна политика на клуба и тримесечни отчети пред акционерите. От ЦСКА обявиха вече и фирмата-посредник, която ще извърши необходимите действия, за да може дружеството да се превърне в публично акционерно и всеки, който пожелае да може да се сдобие с акции. Фирмата "АВАЛ ИН" АД е била избрана сред още 6 други фирми.

Подкрепи Economic.bg