Кабинетът е потвърдил, че ограничава достъпа до информация

Ключови фигури от правителството отказват да гостуват в bTV, оплакаха се водещите на телевизията

3575 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Няколко дни, след като фондация "Достъп до информация" връчи на кабинета "Орешарски" антинаградата "Катинар", пресцентърът на кабинета е потвърдил, че непрестижното отличие е заслужено. Директорът на пресцентъра Ани Димитрова обаче е отказала да се включи в ефира на "Тази сутрин", за да обясни защо ключови фигури от кабинета отказват да гостуват в предаването и да отговорят на важни въпроси.

Правителството беше отличено с антинаградата "Катинар" като институцията, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и нарушава правата на гражданите. Антиотличието се връчва за 11-а поредна година по случай Международния ден на правото да знам - 28 септември. Наградите за 2013 г. бяха в шест категории.

В мотивите на фондацията се посочва, че сегашният кабинет е влошил практиката, създадена от предходното правителство, да се публикуват пълните стенограми от заседанията на правителството, както и други административни актове на МС, и че е отказал да се прилагат приетите от служебния кабинет правила за публичност на депозитите на държавните фирми.

Водещите на сутрешния блок на bTV Генка Шикерова и Константин Караджов се оплакаха, че вече един месец се опитват да поканят премиера Орешарски, финансовият министър Петър Чобанов, който говори пред CNBC, или икономическият министър Драгомир Стойнев, но те отказвали. "По-лесно е да изброим кои са се съгласили да говорят. Това са били само вицепремиерите Зинаида Златанова и Даниела Бобева, министрите Хасан Адемов и Ангел Найденов и зам.-министъра на вътрешните работи Васил Маринов", каза Караджов.

Адвокат Александър Кашъмов от програмата "Достъп до информация" каза, че това e само един от многото примери за непрозрачност на кабинета "Орешарски". "Ако се съпостави дневният ред на този Министерски съвет и базата данни, става ясно, че огромна част от правителствените решения не са публикувани", обясни юристът.

Освен че стенограмите не се публикуват веднага, прави впечатление и бедното им съдържание. "Не се знае дали е от липса на дебат, или от прочистване. Изглежда обаче, че дебатите почти ги няма", коментира Кашъмов.

Според проучване сред ресорните репортери, други проблеми на комуникацията на кабинета са следните: не вдигат телефони, не връщат обаждания, не отговарят на въпроси или бавят прекомерно отговори, ограничават въпросите на пресконференции, не съобщават навреме предстоящи събития, иска се елементарни питания към пресцентъра да се подават по ЗДОИ.

За последно антинаградата "Катинар" в била връчвана на правителство през 2005 г. заради липса на информация за населението след преливането на язовири. "Тогава обаче властта си взе поука", обясни Кашъмов.

Юристът подчерта, че правителството всъщност не реализира правилата за прозрачност за държавните пари в банките. "Тази схема продължава да не е публична - в какви банки и какви пропорции се държат парите на държавата, и продължава да не става ясно дали една банка не контролира всичко чрез едни медии, които са добронамерени към властта", обясни адвокатът.

"Ограничаването на правото на информация е форма на цензура и на информационен монопол", заяви накрая Александър Кашъмов, цитирайки решение на Европейския съд за правата на човека от 2010 г.

Подкрепи Economic.bg