Кабинетът търси 40 млн. лв. за коледни добавки за пенсионерите

Близо 800 хил. души с пенсии до 200 лв. може да получат до 50 лв.

Снимка: БГНЕС

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

За да изпълни обещанието си да раздаде коледни добавки на пенсионерите с ниски пенсии, правителството на Пламен Орешарски продължава да търси нужните между 35 и 40 млн. лв. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов по случай днешния Международен ден на възрастните хора, съобщи bTV.

Все още обаче не е ясно откъде ще бъдат взети необходимите средства. Мандатоносителят БСП обеща още в началото на август допълнителни пари за пенсионерите, но с уточнение - ако намери пари. Въпросът продължаваше да чака отговор в началото на септември, когато социалният министър отново потвърди, че кабинетът "обмисля" добавки.

Месец по-късно обмислянето продължава. "Обмисля се близо 800 хил. пенсионери с пенсии до 200 лв. да получат коледна добавка до 50 лв." заяви днес Хасан Адемов. По думите му, дали изобщо ще има добавки и в какъв размер, ще стане ясно чак в края на ноември, когато бъде приключен отчетът за бюджетните приходи. По думите на Адемов вариантите за определяне на размера на коледната добавка са два - диференциран подход или всички да получат по 50 лв.

"Знам че този въпрос вълнува българските пенсионери, защото коледната добавка в продължение на 4 години не съществуваше като част от българската действителност и затова правителството се готви да подпомогне хората с най-ниски пенсии", увери Адемов, но допълни, че кабинетът продължава да търси между 35 и 40 млн. лв. за мярката.

Подкрепи Economic.bg