Как политиката в Европа влияе на пазарите

Изборите могат да доведат до несигурност, а за инвеститорите това означава промяна на възможностите и рисковете*

 

Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен и инвестиционен директор на Pacific Investment Management Company (PIMCO)

 

Сигурно ви е писнало от всички тези икономически, финансови и банкови новини от Европа, които влияят на волатилността на капиталовите пазари.

Това не само ще продължи, но сега вече трябва да се подготвим и за нещо ново  през следващите няколко седмици - влиянието на изборите.

Ето ги основните насоки, които трябва да бъдат следени:

Този цикъл започна в неделя с първия тур на президентските избори във Франция, където никой кандидат не спечели мнозинство. По-голямо зрелище ни очаква на 6 май, когато е втория тур във Франция, както и парламентарните избори в Гърция и регионалните в Германия. Засега всичко приключва на 31 май с референдума в Ирландия.

При всяко от тези съревнования, политиците дават на избирателите различни тълкувания на миналото и което е по-важно, различни визии за бъдещето. Това важи особено за Гърция. В тази бедстваща икономика съревнованието е основно между тези които са готови да продължат със стриктната програма приета между правителството и тройката на ЕС, ЕЦБ и МВФ, и тези, които избират нещо по-различно.

Въпросите във Франция са по-тънки. Това не е заради позицията на Франсоа Оланд, основния съперник на президента Никола Саркози. Той беше последователен в ангажимента си да търси ревизия на европейския подход, който да стане по-малко стриктен и повече насочен към растежа. Несигурността тук идва повече от Саркози. В опита си да настигне при гласуването Оланд, той промени думите си и направи нови обещания.

Ако Саркози не успее и на втория тур, германския канцлер Ангела Меркел ще загуби най-важния си съюзник в сърцевината на Европа. Това ще усложни опитите й да подсили институционалната и икономическата база на еврозоната. Това може би обяснява и необичайното й поведение да подкрепя в кампанията Саркози. Всичко това идва във време, когато мнозина насочват погледите си към регионалните избори в Германия за индикации дали Меркел ще е в състояние да продължи управлението си след националните избори през следващата година.

Накрая идва и референдума в Ирландия. Той се възприема като първия голям тест за правителството, което търси одобрението на избирателите за новия европейски фискален договор.

Какво трябва да наблюдават пазарите? Най-просто казано - за яснота. Нека да приемем, че вие сте един от тези, които се интересува само, подчертаваме само, от инвестициите си и как те ще бъдат засегнати. Така в прости съвкупни стойности:

-         Ако сте на дълги позиции в рискови активи от какъвто и да е род и по-специално, ако сте на много големи позиции, вие ще предпочетете преизбиране на Саркози във Франция, поява на стабилна коалиция между основните политически партии в Гърция, резултати от регионалните избори в Германия, които са в полза на Меркел и успешно преминаване на референдума в Ирландия.

-         Ако сте на къси позиции в рисковите активи и/или смятате да увеличите тези позиции, ще предпочетете Оланд, неясен резултат в Гърция, лош резултат за Меркел и отхвърляне от ирландските избиратели на европейските промени.

-         При смесени резултати ще се нуждаете от месеци и други европейски елементи, които да определят насоката на пазарите, за или срещу рисковите активи.

Така от време на време изборите могат да доведат до несигурност, а за инвеститорите до промяна на възможностите и рисковете. Точно в такава фаза навлязохме тези дни в Европа.

В допълнение към значението им за отделните държави, серията от предстоящи избори има значение и за другите държави и засяга политическата координация, а с това и решенията за европейската дългова криза.

 

Подготвена от отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

 

* Заглавията са на редакцията

Коментари: 0