Калфин: Наливане на пари без реформи е безсмислено

Няма смисъл да се изгражда инфраструктура, която след това не може да се поддържа, смята българският евродепутат

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Първо, България трябва да знае какво иска. Да знае какъв вид профил на икономика иска да изгради. Европейските пари могат да са помощ, но не могат да заместят националните средства и националните политики. Това каза Ивайло Калфин, съдокладчик на Европейския парламент по дългосрочния бюджет на ЕС след дискусия за бъдещето на българските региони и европейския бюджет.

"На второ място, страната ни трябва да разположи своите приоритети в рамките на европейските приоритети. Трето, не трябва да се наливат средства, без да се правят реформи и това стана ясно много пъти. Няма смисъл да се изгражда инфраструктура, която след това не може да се поддържа. Няма смисъл да се изразходват средства, които след 4-5 години просто ще бъдат обезсмислени", коментира българският евродепутат.

Според него използването на евросредствата трябва да става по начин, по който след това проектите да могат да се самоподдържат. "Много е важно в администрацията да има достатъчно добра реформа. Тези, които отговарят за тези въпроси да могат да взимат решенията сами. Трябва да се даде възможност на по-ниски равнища на администрацията да се взимат решения, за да се ускори до голяма степен усвояването на европейски средства", смята бившият външен министър.

"Може би това са основните неща, които трябва да се направят, за да може ние не само да усвояваме евросредства, но да ги усвояваме ефективно. Всяко европейско евро в България трябва да има резултат, който да е видим за всички, а не само за някои", завърши той.

Подкрепи Economic.bg