Камен Колев: Бюджет 2013 не стимулира бизнеса

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров малките депозити намаляват

"В Бюджет 2013 не се стимулира бизнес средата и разкриването на работни места. Има само фискални параметри. Очаквахме догодина да се види ефекта от Електронното правителство. Бизнесът плаща много - например в Търговския регистър много се надвишава издръжката на администрацията". Това каза в ефира на БНТ Камен Колев, зам.-председател на Българска стопанска камара (БСК). Неговите надежди са да се запази плоският данък.

Колев заедно в лидера на КНСБ Пламен Димитров коментираха параметрите на бюджета за следващата година. "Връщане на данъчното дознание би довело до 180-200 млн. лв. само през следващата година", твърди Пламен Димитров. "Държавата е собственик на 8-10 млрд. активи - земи, сгради… Тези активи могат да носят много повече приходи, ако се управляват добре", добави Камен Колев.

Синдикалният лидер е категоричен, че за Коледа трябва да се дадат добавки майките, пенсионерите и социално слабите. "Още през лятото казахме, че през зимата ще се стигне до ново обедняване на българите - заради повишението на цените. Предложихме да се дадат добавки за около 120 млн. лв. Нямаше да направим хората по-богати, но щеше да се постигне някаква справедливост", твърди Пламен Димитров.

"Има два мита - че спестяваме много и работим малко - затова ни плащат малко. Данните на БНБ показват, че 12 млн. депозита са до 5 хил. лв., а 75% от тях са до 1000 лв. Малките депозити обаче свършват - българите изяждат спестяванията си", коментира Димитров. Той е на мнение, че данък върху финансовите транзакции е алтернативата на данъка върху лихвата от спестяванията на хората.

Експертите коментираха и резултатите от проучване, което показа, че икономиката ни губи 2.4 млрд. лв. от неработещите и неучещи млади хора - т. нар. обезкуражени млади хора. "Основният проблем остава ужасяващата безработица. Реално тя е 20% - 11-12% официална и още 7-8% на обезкуражените млади хора. Проблемът веднъж е в квалификацията, втори път е икономиката", каза още Камен Колев.

Коментари: 0