Kaspersky разкри нов вирус, наречен Gauss

Той бил насочван предимно към компютърни системи в Близкия Изток и крадял финансова информация

Kомпанията за компютърна сигурност Kaspersky обяви, че е открила нов вирус, наречен Gauss (Гаус). От "Kaspersky Lab" смятат, че Gauss е използван за кражба на финансова информация и е бил насочван към компютърни системи в Близкия Изток.

Освен, че можел да се сдобива с банкова информация, вирусът разкривал пароли, влизал в USB стикове, папки и файлове. Мнозинството от заразените компютри работели с Windows 7, посочват още от Kaspersky Lab. По тяхна информация вирусът е действал повече от година и чрез него са били инфектирани около 2500 компютърни системи, основно в Ливан и Израел.

Според експерта от "Kaspersky Lab" Александър Гостев, вирусът има структура много подобна на вируса "Flame", неотдавна открит от същата фирма. От своя страна "Пламъкът" пък е структурно сходен с вируса Stuxnet, засечен през 2010 година, който засегна голям брой компютърни системи в иранския ядрен комплекс Натанз. Затова експертите на руската компания допускат, че "трите вируса са като пуснати от една и съща "фабрика".

Макар да не е потвърдено, Flame и Stuxnet бяха свързани с усилията на САЩ и Израел да водят кибернетична война с Иран.

Коментари: 0