Категория НЕБАНКОВ ФИНАНСОВ СЕКТОР

Небанковият финансов сектор – застрахователи, пенсионни фондове и компании за бързи кредити, също пострадаха от финансовата криза. Постигането на печалби, увеличаването на активите и постигнатата висока доходност са критериите, които са използани при определянето на номинираните.


 


Милен Марков, главен изпълнителен директор на ПОК "Съгласие" АД от юни 2006 г.Завършва висшето си образование през 1994 г. в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), където придобива магистърска степен по финанси.В периода от 1994 до 2003 г. работи в различни финансови институции - ТБ "Стопанска банка" АД, Българска народна банка, BNP-Dresdner Bank, България, ТБ "Хеброс" АД. Между март 2003 и юни 2006 г. е бил изпълнителен директор и член на Управителния съвет на ПОАД "ЦКБ-Сила". От април 2003 г. е член на Управителния съвет на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). От септември 2006 г. е председател на Комитета по инвестиции и капиталови пазари към БАДДПО. В началото на 2011 г. Милен Марков пое и управлението на застрахователното дружество "КД Живот". 


Васил Големански, изпълнителен директор на "БФБ-София"


Големански пое "БФБ-София" от 27 октомври 2010 г. Тогава заместник-председателят на Съвета на директорите на борсовия оператор пое управлението заедно с Иван Такев. Големански влезе в борда на директорите на БФБ през януари 2010 г., когато на извънредно общо събрание акционерите смениха ръководството на борсата.

Преди да започне да развива БФБ, Васил Големански работеше като мениджър "Корпоративни клиенти" в Hewlett-Packard, България. Той е един от създателите на технологичната система на Централен депозитар и до 2007 г. ръководеше дирекция "Информационни технологии" в дружеството. От тази година съчетава постовете изпълнителен директор на БФБ и Централен депозитар. На общото събрание през май 2012 г. Големански единствен запази поста си в Съвета на директорите на депозитара и пое управлението на институцията. Васил Големански е роден през 1968 г. Завършил e Техническия университет в София.Луик льо Пишу, изпълнителен директор на "БНП Париба Лични Финанси"


Пишу поема дружеството от лятото на 2009 г. Компанията е известна с финансовите продукти JetCredit, JetCash и JetCredit Plus. Роденият на 13 февруари 1968 г. Пишу има богат опит в областта на небанковото потребителско кредитиране. Преди да се присъедини към българския екип на "БНП Париба Лични финанси", Льо Пишу е бил регионален директор на BNP Paribas Personal Finance за Централна Европа, базиран в Прага. В периода 2004-2008 г. той създава и успешно развива алжирския офис на компанията. Завършил е Политехнически колеж и Националния колеж за статистика и икономическа администрация във Франция. Бил е офицер от френските ВМС. 


Пламен Ялъмов, първи изпълнителен вицепрезидент на "Алианц България холдинг" и председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД ”Алианц България”


В периода 2000-2007 г. е изпълнителен директор на животозастрахователната компания на ходлинга - "Алианц България Живот".Ялъмов е роден през 1960 г. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Математическо моделиране”. След това защитава докторантура по приложна математика в Московския държавен университет "Л. И. Ломоносов”. Магистър по финанси от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий”. До 2000 г. преподава в Русенския университет "Ангел Кънчев”. След това става изпълнителен директор на "Алианц България Живот”, а през 2008 г. е избран за председател на УС и изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България”.Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие"


Даниела Петкова е Главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие” от 2000 г. насам. Когато заема тази позиция, компанията има около 90 хил. клиенти и управлява около 11 млн. лв. активи. Към края на 2010 г., под нейно ръководство, в пенсионните фондове на ПОК "Доверие” са осигурени над 1.3 млн. българи, а активите под управление надхвърлят 1.3 млрд. лв. Отличена е с множество награди. Резултатите на компанията под нейно ръководство й носят приза на Американския биографичен институт за постиженията в областта на маркетинга и мениджмънта за 2005 г. Включена е и в списъка Great Women of the 21st Century. Петкова е първият и единствен засега мениджър от небанкова финансова институция, отличен с приз "Буров” за финансово управление. Родена е в Добрич, завършва висшето си образование в УНСС. Започва работа в ПОК "Доверие” още при създаването на компанията през 1994 г. Работи като главен счетоводител и финансов директор. Член е на Управителния съвет на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) и председател на Комитета на актюерите в същата организация.


 


Николай Колев, изпълнителен директор на "Профи Кредит България” ЕООД


Николай Колев е Изпълнителен директор на компанията за потребителско кредитиране "Профи Кредит България” ЕООД и член на борда на директорите на дружеството. Поста изпълнителен директор заема от 7 август 2006 г., а председател на борда на директорите става през юни 2010 г.Притежава богат опит в организирането и управлението на търговския процес и мениджмънта на големи търговски структури. Работил е като търговски представител, а впоследствие и търговски директор в "Промобил България”, където е отговарял за автомобилната марка на концерна Volvo. Заемал е длъжностите търговски директор и директор по бизнес развитие и нови пазари в "Актавис Груп”. Затвърждава опита си на директор и в "Ален мак” АД.

Коментари: 0