Киев отново сцена на сблъсъци и палежи

Броят на жертвите при сблъсъците нараства

152 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Тази нощ украинската столица Киев отново стана сцена на сблъсъци и палежи. Насилието се възобнови след като президентът Виктор Янукович обеща да направи отстъпки в опит да сложи край на кризата в Украйна. Демонстрантите замеряли с камъни и бутилки със запалителна смес органите на реда, а те от своя страна отговорили със сълзотворен газ.

Броят на жертвите при сблъсъците нараства. Опозиционните лидери Виталий Кличко и Арсений Яценюк се срещнаха с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле и го призоваха да посредничи за разрешаването на кризата. Лидерите на опозицията настояват за намесата на Европейския съюз (ЕС) и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и засилване натиска срещу президента Янукович, съобщи ТВ Европа.

„Да смениш няколко министри не е достатъчно. Хората искат смяна на правилата, защото вече се умориха да живеят без правила, в анархия и хаос. Можеш да купиш всеки съдийски състав, но не можеш да купиш правосъдие. Системата е тотално корумпирана. Затова хората са нещастни и се борят да защитават своите права“, заяви лидерът на партия „Удар“ Виталий Кличко.

На извънредно заседание на парламента, президентът Янукович обеща промени в правителството и поправки в законите, ограничаващи протестите, но това не се прие от опозицията и участниците в Евромайдана.

Междувременно протестиращите разширяват барикадите си близо до президентската администрация. Недоволството на украинците обхвана и други градове в страната, като превзетите и атакувани сгради на областни администрации са поне шест. Напрежението в Киев доведе до затваряне на банките в центъра и усилване на охраната им. В страната вече има и инфлация, като курсът на местната валута пада сериозно. 

Коментари: 0