Китай дава свобода на банките сами да определят лихвите

Пазарът се освобождава за лихвите по кредитите, но не и по депозитите

Автор: Атанас Христов

Китайските власти ще предоставят по-голяма свобода на банковия сектор в страната, като ще разрешат на финансовите институции във втората по големина икономика сами да определят лихвените проценти по кредитите, предаде BBC.

Досега банките не можеха да отпускат заеми с лихви, които са по-ниски от минималното ниво, определено от Китайската народна банка. Чрез този ход на либерализиране от централната банка в Китай се надяват да намалят разходите на компаниите, които теглят кредити.

На махането на тавана на лихвите се гледа като на сериозна стъпка от плана правителството да направи икономиката на страната по-пазарно ориентирана. Анализаторите приветстват реформата.

Още преди този ход на Китайската народна банка, финансовите институции в страната имаха известната свобода да отпускат заеми при лихвен процент под официалния минимум, но много малко от търговските банки го правеха.

Китайската централната банка обаче не премахна въведения таван за нивото на лихвите по депозитите, който в момента е 3%, като финансовите институции имат малка свобода да дават по-висока лихва.

Коментари: 0