Китай пуска собствена операционна система

Тя ще излезе през октомври и се очаква да замени ползваните досега до 2 години

Китай пуска собствена операционна система
184 ~ 1 мин. четене

Съвсем скоро ще се осъществи опитът на китайското правителство да създаде официално поддържана операционна системаСпоред Китайската инженерна академия десктоп версията на China Operating System (COS) ще бъде готова до октомври, а вариантът за мобилни устройства ще дойде малко по-късно.

Тези срокове са доста кратки предвид, че за пръв път научихме за тази операционна система едва през януари тази година.

Все пак съществува и вариант срокът да не бъде спазен, след като държавната информационна агенция Xinhua призна, че проектът страда от липса на финансиране и от разнобой сред програмистите, пише kaldata.com. Последното не е особено изненадващо предвид, че операционната система се прави в резултат на публично-частно партньорство и е нормално интересните да са разнопосочни.

Въпреки това екипът е оптимистичен за работата си и вярва, че COS може да замени съществуващите настолни операционни системи в рамките на следващите 2 години, а мобилните - в период от 3 до 5 години.

Наскоро китайското правителство масово започна да се отказва от платформите на Apple и Microsoft поради страх от американски шпионаж. В момента китайският смартфон пазар се доминира от Android устройства, повечето от които са произведени от местната компания Xiaomi.

Коментари: 0