"Германия трябва да поведе възстановяването в Европа"

Кристин Лагард, директор на МВФ в интервю за швейцарската телевизия RTS

Цитат на деня:

84 ~ 1 мин. четене

Германия трябва да изиграе по-голяма роля за задвижването на икономическото възстановяване в Европа. Това заяви директорът на МВФ Кристин Лагард в интервю за швейцарската телевизия RTS, цитирана от АФП. В него се намеква още, че заплатите в Германия трябва да се повишат.

Част от коментара на Лагард може да се интерпретира от леви политически фигури във Франция като еднопосочен с критиките към френската, германската и европейската рестриктивна политика, отправени от френския министър на икономиката Арно Монтебур в края на миналата седмица.

Атаката на Монтебур срещу доверието във френското социалистическо правителство предизвика криза в понеделник, когато президентът Франсоа Оланд нареди на премиера Манюел Валс да сформира ново правителство.

Лагард каза пред RTS: „Смятам, че е много важно Германия да участва много интензивно във възстановяването". Директорът на МВФ описа европейското икономическо възстановяване като „трудоемко" и подчерта, че най-голямата икономика в Европа „има място за маневри" във връзка със скорошните дискусии за заплатите.

Коментари: 0