Китай разочарова с данните за икономиката си

През първото тримесечие на 2013 г. БВП е нараснал само със 7.7% при очакван над 8% годишен ръст

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал само със 7.7% през първото тримесечие на 2013 г., показват изнесените от националното статистическо бюро цифри. Официалните данни изненадаха неприятно анализаторите и поставят под съмнение бързото икономическо възстановяване на втората най-голяма икономика в света.

Очакванията бяха икономиката на Китай да отчете 8% годишен ръст, след като през четвъртото тримесечие на 2012 г. увеличението достигна 7.9%. Десетгодишен минимум беше отчетен през третото тримесечие на 2012 г. - 7.4%.

Много инвеститори очакваха да бъдат изненадани от цифрите, но в посока нагоре. По-рано през месеца бяха обявени изненадващо силни данни за експорта на страната, което допълнително вдъхна надежди за силно икономическо представяне.

"Индустриалното производство се представя неочаквано слабо и това е източникът на по-слабия икономически ръст", коментира за Reuters Тим Кондън, оглавяващ отдела за икономически проучвания към ING в Сингапур.

През март промишленото производство се увеличи с 8.9%, докато очакванията бяха за 10%. Продажбите на дребно нараснаха с 12.6% при очаквано 12.5%. Инвестициите в имоти са се увеличили с 20.9% при предварителни прогнози за 21.3%.

За цялата 2012 г. Китай отчете 7.8% икономически ръст, с което беше отчетена най-слабата година от 1999 г. За 2013 г. Световната банка очаква икономиката на страната да нарасне с 8.3%, като тази прогноза се базира на очакваните структурни реформи в Китай.

Подкрепи Economic.bg