Китай ще строи ядрен реактор в Пакистан

Сделката притеснява САЩ, защото новата мощност може да бъде използвана за увеличаване на пакистанския арсенал от ядрено оръжие

284 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Китай и Пакистан са подписали споразумение през февруари 2013 г., според което Пекин ще построи трети ядрен реактор в провинция Пенджаб. Това предава The Washngton Times, позовавайки се на собствени американски разузнавателни източници.

Представители на Пакистанската комисия по ядрена енергия са посетили китайската столица в педиода 15-17 февруари. Съгласно постигнатото споразумение, Национална ядрена корпорация на Китай ще построи 1000-мегаватовия реактор „Чашма 3“ в северната пакистанска област Пенджаб. На територията на провинцията вече действат други два китайски реактора. 

The Washngton Times отбелязва, че сделката притеснява САЩ, защото новата мощност може да бъде използвана за увеличаване на пакистанския арсенал от ядрено оръжие. Според американските разузнавателни служби, в момента Пекин модернизира и ядрения арсенал на Пакистан, който наброява между 90 и 110 бойни глави. Двете страни разработват заедно и нова бойна глава, която ще е на въоръжение в пакистанските стратегически войски.

По-рано през деня стана ясно, че в северозападната част на Пакистан - северен Уазиристан, американски безпилотен самолет е извършил нападение, в резултат на което 4 души са били убити и един човек е бил ранен. Самолетът е изстрелял две ракети срещу една сграда, в резултат на което тя е била разрушена.

Въздушните нападения, извършени от американски безпилотни самолети в северозападната част на Пакистан, са отнели живота на общо 64 души в последните 15 месеца. Въпреки протестите от пакистанска страна, САЩ не преустановява въздушните си нападения в пределите на страната.

Подкрепи Economic.bg