Китай свали лихвите за бизнеса

Правителството предприема стъпки за стимулиране на икономиката

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Разходите за заемен ресурс на корпорациите в Китай отбелязаха най-голям спад от началото на световната финансова кризата досега, пише Bloomberg. Централната банка на страната предприема по-свободна монетарна политика с цел да съживи облигационния пазар.

Доходността по  тригодишни облигации на компании с кредитен рейтинг AAA е едва 126 базови пункта над сходни инструменти на публичен дълг. Тази разлика се е свила с 60 пункта от 31 март тази година, което, по данни на информационната агенция е най-големият спад от 2007г. насам.

Понижението в цената на кредитния ресурс доведе до силен ръст в емитирането на корпоративни дългови книжа. От края на март досега стойността им достига 1 трлн. юана или 161 млрд. долара, при 1,01 трлн. юана за цялото първо тримесечие.

Активизирането в пазара на облигации помага на премиера Ли Къцян в опитите му да ограничи задбалансовото кредитиране (сенчесто банкиране) и в същото време да осигури достатъчен паричен ресурс на компаниите. Китайската народна банка инжектира 120 млрд. юана в икономиката през изминалата седмица за да намали риска от фалити, съпровождащи забавянето в производствената активност и охлаждане на пазара на недвижими имоти. Сумата на стимулите от страна на централната банка е най-висока от Януари досега.   

Коментари: 0