Клиентите на "България ВИП турс" няма да имат проблеми

Общият брой туристи, които е обслужвала фалиралата фирма, е около 1000, съобщи Иво Маринов

"Още във вторник следобед е получена информация в МИЕТ за финансовото състояние на "България ВИП турс. Бяха предприети действия, за да може всички, които са в България и предстои да дойдат в страната да проведат нормално своята почивка". Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по БНР.

"Вчера е имало среща с представители на фирмите. Практика е руските туроператори да работят с няколко от българките фирми и след като "България ВИП турс" беше информирала руските туроператори за невъзможността да обслужва техните туристи – тези контингенти бяха поети от други български туроператори, така че нещата са нормални и руските граждани могат спокойно да проведат почивката си в България", каза Маринов.

По думите му общият брой туристи, които е обслужвала фалиралата фирма, е около 1000, като не са само руски граждани, но и граждани на Иран, Казахстан и Румъния.

"За руските граждани няма никакви проблеми", каза той и добави, че за туристите от другите страни има директива на ЕС, според която когато туроператорът изпадне в състояние на фалит и несъстоятелност и туристът не може да получи услугите, за които е предплатил – отговорността е на туроператора. В зависимост от законодателството на отделната страна тази материя се урежда по различен начин. Маринов увери, че българските туроператори имат готовността за реакция и няма да има проблеми с тези, които предстои да пристигнат или да си тръгнат.

Заместник-министърът обясни и че няма български туристи, заминали чрез "България ВИП турс" в чужбина.

Коментари: 0