Кметове харчат незаконно такса смет

Сдружението на общините да помага за обществените поръчки, иска шефът на Сметната палата

72 ~ 1 мин. четене

Някои кметове харчат парите, събрани от такса смет за други дейности, а това е незаконно. Това заяви шефът на Сметната палата Валери Димитров в предаването "Факторът Кошлуков", цитиран от kmeta.bg. Според него, прехвърлянето на парите, освен че противоречи на Закона за местните данъци и такси, означава, че таксата се превръща в данък. Димитров даде за пример кмета на Монтана Златко Живков с подобни незаконосъобразни плащания.

В общините често се срещат лоши практики по отношение на обществените поръчки, каза още Димитров. Малките поръчки, които се дават без конкурс намалели, но все още се допускали грешки заради недостатъчния административен капацитет в кметствата. Смятам, че можем да помогнем в тази насока, заедно с Националното сдружение на общините, като организация с много добър авторитет, допълни шефът на Сметната палата.

Димитров уточни, че неговото ведомство вече има права да санкционира. Глобили сме кметове и дори министри, каза още Димитров. Той обаче коментира, че нарушенията, които палатата е открила при одитите на предишното правителство все още си стоят в прокуратурата.

Подкрепи Economic.bg