Кой е Андонис Самарас

Германските медии оприличиха новият премиер на Гърция на "муха в мед и досадник, чиято лична амбиция излиза пред националния интерес на страната"

Андонис Самарас е роден на 23 май 1951 година. Лидерът на Нова демокрация и нов министър-председател на Гърция е икономист по образование. Самарас е дългогодишен член на Европейския парламент, като през 1989 година става министър на външните работи на Гърция за година. По-късно през 2009 година става министър на културата. Сега той е седмия лидер на партията Нова Демокрация, основана през 1974.

Произхожда от богато семейство на етнически гръцки търговци в Атина, където е получил образование от елитен колеж. Син е на покойния д-р Константин Самарас, професор по кардиология. Неговият брат, Александър, е архитект. Чичо му, Георгиос Самарас, е дългогодишен член на Парламента през 1950-те и 60-те.

На 17 годишна възраст печели състезание по тенис за младежи в Гърция. Продължава образованието си в Amherst College, a по-късно завършва и Harvard Business School.

В колежа в Атина е съквартирант на Папандреу. Пътят им заедно продължава и в Щатите. "Папандреу беше лоялен и приятелски настроен, докато Самарас бе като вълк", каза Филип Циарас, артист в Ню Йорк, който е в колега по същото време. „Те бяха типичните противоположности, но някак си се допълваха. Изолацията им ги сближи”.

Съществуването на толкова тясна връзка между двамата основни лидери обяснява и защо толкова много избиратели гласуваха за радикалните леви и десни през май 2012.

На възраст от 26 години, Самарас е избран като лидер на Нова Демокрация. През 1992 година обаче той разделя партията на две, заради острата си позиция срещу Македония. Създава собствена малка партия, което предизвиква политически хаос за тогавашния министър председател Константинос Митсотакис.

През 2004 се завръща в Нова Демокрация, побеждавайки дъщерята на Митсотакис, Дора Бакогианис, за лидерския пост.

Нова демокрация се бори на изборите представяйки традиционната анти-социалистическа платформа. Тя обещава да мобилизира европейските средства за проекти, за да възвърне нивото на икономиката. От друга страна, Самарас настоява за защита на заплатите в частния сектор, въпреки наложените рестриктивни мерки от ЕС. Той държи обаче най-много на създаването на работни места.

Медиите в Германия считат Самарас за непримирим лидер на консерваторите, който обаче е като "муха в мед и досадник, чиято лична амбиция излиза пред националния интерес на страната".

Въпреки това миналата година, когато страната бе пред фалит, той подкрепи пакта за спасяване на стойност 130 млрд. евро.Партията му е широко обвинявана за създаването на дълговата криза на страната на първо място.

Самарас държи на образа си на човекът, който ще преговаря с кредиторите на Гърция. "Драхмата означава смърт в момента", каза наскоро той пред гръцка телевизия.

Въпреки това, остава въпросът: след 35 години в политиката, Андонис Самарас ли е правилният човек, който да издигне Гърция от дъното?

 

Информационна Агенция Икономика

Коментари: 0