Коледни добавки - само при преизпълнение на приходите

Решението трябва да бъде взето от Надзорния съвет на НОИ най-късно до 15 ноември

3626 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Ако има коледни добавки към пенсиите, те ще са от евентуалното преизпълнение на приходите в държавния бюджет и ще бъдат раздадени през декември. Това съобщи пред журналисти министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов на семинар в Разград. Той каза още, че решението трябва да бъде взето от Надзорния съвет на НОИ най-късно до 15 ноември.

Адемов каза, че не е привърженик на диференцирания подход при определянето на коледните добавки, които са държавна подкрепа и като такава, осигурителния принос няма значение. По-подходящ, според министъра, е универсалният подход. "На всички, които получават пенсия до 200 лв., ако се дадат по 50 лв. коледна добавка, необходимите средства, които Министерството на финансите трябва да осигури е 32 млн. лв.", посочи министър Адемов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че е предоставил на финансовия министър седем варианта (и диференцирани, и универсални, според финансовия ресурс). Най-скъпият вариант е да се даде на всички - 2,2 млн. пенсионери по 50 лв. са близо 100 млн. лв., сума, за която не можем и да си помислим, коментира още Адемов.

Подкрепи Economic.bg