Колите със смартфони до 4 години

В момента всеки автомобилен производител има собствен протокол за електроника в своите модели автомобили, което прави невъзможно за компаниите

6796 ~ 1 мин. четене

Според най-новия доклад на Juniper Research, до 2016 година повечето автомобили ще позволяват интеграция с всички модели смартфони. Тази технология не само ще позволи на собствениците на бъдещите модели автомобили сателитно базирана навигация и стрийминг на музика от интернет, но също така ще отвори един изцяло нов пазар на телематични услуги, които в момента се предлагат само чрез специфични абонаментни планове като OnStar на GM и BMW Assist, съобщават от digital.bg.

Тези сложни свързани със сателитите системи могат автоматично да изпращат на службите за спешна помощ точното място на дадено произшествие, да помагат на правоприлагащите агенции да намерят противозаконно отнети превозни средства, и така нататък.

За да стане обаче всичко това възможно, всички компании произвеждащи части и потребителска електроника работят заедно за създаване на стандартизиран протокол, наречен MirrorLink. Тяхната работа се наблюдава от Car Connectivity Consorutium, който  беше създаден специално за тази цел през 2011 година.

В момента всеки автомобилен производител има собствен протокол за електроника в своите модели автомобили, което прави невъзможно за компаниите, които произвеждат смартфони да създадат устройство, което да работи с всички превозни средства едновременно. 

 

Подкрепи Economic.bg