Коментари на МВФ дадоха сила на еврото

Несигурността около Испания и новите опасения за Гърция могат да ограничат печалбите на единната валута

68 ~ 3 мин. четене

Еврото нарасна срещу долара в четвъртък и сложи край на трите поредни дни от загуби, след като председателят на МВФ обяви, че на задлъжнелите икономики от еврозоната трябва да им се даде повече време за бюджетните съкращения. Коментарите на Кристин Лагард засенчиха намаленнието на кредитния рейтинг на Испания.

Доларът падна срещу високодоходните валути, докато йената отслабна на валутните пазари след неочакваното понижение на молбите за помощи срещу безработица в САЩ, което накара инвеститорите да продават сигурните активи и да купуват валутите с по-голяма възвръщаемост.

Лагард се обяви в подкрепа да се даде повече време на задлъжнелите Гърция и Испания, за редуциране на бюджетните дефицити, тъй като прекалено рязкото и бързо намаление може повече да навреди отколкото да помогне. Коментарите й бяха приети за подкрепящи стабилността на еврозоната и намаляващи риска от напускане на Гърция от 17-членния валутен блок. Германия обаче отговори, че забавянето на редукцията на дълговете ще навреди на доверието.

Еврото нарасна с 0.4% срещу долара до 1.2924. По-рано през вчерашния ден то падна до 1.2824, най-ниска стойност след 1 октомври, която се дължеше на намаления кредитен рейтинг на Испания до ВВВ- минус, една степен над оценката за “книжа боклуци” и с перспективи за нови намаления.

Тази седмица МВФ оповести изследване, което показва, че фискалната консолидация има много по-остър негативен ефект върху растежа, отколкото преди се считаше. Според някои анализатори еврото е върнало загубите след понижението на оценката за Испания и заради надеждите, че точно тази промяна ще накара Мадрид да поиска по-скоро помощ.

Единната валута намери техническа подкрепа и след липсата на пробив на 200-дневната пълзяща средна, която минава около 1.2822. Търсенето от азиатски централни банки се наблюдаваше при нива от 1.2850.

Несигурността около Испания кога ще потърси помощ и новите опасения за Гърция могат да ограничат печалбите на еврото. Молба за помощ от Испания ще бъде приета като позитивна за еврото, защото ще премахне последната пречка и ще активира програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации, чиято цел е намаляване на натиска върху затруднените икономики.

Кросът евро/йена се покачи с 0.6% до 101.22. Долар/йена напредна с 0.2% до 78.32. Броят на американците подали молби за първоначални помощи срещу безработица спадна до 339 000 през последната седмица, което е най-ниско ниво след февруари 2008 година. Това сигнализира за подобрение на пазара на труда. Йената отслабна и заради спекулациите, че ЯЦБ може да предприеме действия по отслабването й. Новият финансов министър на Япония Корики Йоджима заяи, че нов растеж на йената би представлявал негативен фактор за японската икономика.

Високодоходните валути напреднаха. Австралийският долар реверсира по-ранните загуби и се покачи до най-високи нива след 2 октомври, тъй като стана ясно, че заетостта в Австралия се е покачила с повече от очакваното. Австралийският долар поскъпна срещу американския си съименик с 0.3% до 1.0260.

Шведската крона падна до 3-месечно дъно срещу еврото, след като данните за инфлация в Швеция излязоха под прогнозите на икономистите, което увеличи шансовете за ново намаление на лихвите. Единната валута се покачи с 0.5% срещу шведската крона до нива от 8.6635.

Златото навлезе в рейнджова търговия

Златото е почти без промяна след печалбите вчера, когато доларът отслабна, но остава на път да отчете най-голямо седмично поевтиняване за последните два месеца.

Тази седмица търговията е между 1760 и 1780 долара, като липсва причина която да доведе до излизане от рейнджа, след като приетите стимули от централните банки провокираха покачване до 1800 долара за тройунция в началото на месеца.

Жълтият метал беше подкрепен от данните, че новите молби за помощи срещу първоначална безработица в САЩ са спаднали до най-ниски нива за последните повече от 4 години.

Повечето анализатори са оптимисти за растеж до края на годината, както и през 2013, след като големите централни банки се ангажираха да вкарат нови средства на финансовите пазари. Спот цената днес е 1769 долара за тройунция, а спада за седмицата до момента е 0.6%. Техническите сигнали са смесени при така развиващата се рейнджова търговия.

Доларът е почти без промяна срещу другите валути след спада вчера, а еврото запазва печалбите след подкрепата на МВФ за Гърция и Испания да получат повече време при редуцирането на бюджетите си.

Нарастващото напрежение между Турция и Сирия също подкрепя търсенето на сигурност в сигурните активи, в това число и в златото.

Активността на физическия пазар остава слаба, тъй като бижутери и инвеститори изчакват възможности след спад на цената. Индия и Китай, двете страни най-големи потребители в света, навлизат в сезон на пиково потребление, което може да доведе до ръст на търсенето във физическия сектор.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg