Конкурент на "Набуко" ще заобикаля България

Целта на новото съоръжение ще е да доставя газ от находището "Шах Дениз-2" в Каспийско море

3689 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Нов газопровод ще конкурира проекта "Набуко", в който участва и България. Страната ни обаче ще бъде заобиколена от газопровода Trans Adriatic Pipeline (TAP), за чието изграждане се очаква подписването на споразумение между правителствата на Гърция, Италия и Албания. Целта на новото съоръжение ще е да доставя газ от находището "Шах Дениз-2" в Каспийско море, пише гръцкият информационен портал Katimerini.

Акционерите на находището "Шах Дениз-2" трябва да изберат един от двата тръбопровода, по който да доставят газ за Европейския съюз (ЕС).

TAP се разработва от от норвежката Statoil, швейцарската EGL и германската E.ON Ruhrgas. По него са предвидени доставки за 20 млрд. куб. м газ на година, което е два пъти повече от планирания капацитет на "Набуко Запад".

Гръцката част на газопровода е оценена на 1.5 млрд. евро. Очаква изграждането на тръбата да отвори стотици работни места.

Церемонията по подписването ще се проведе в Министерството на външните работи в Атина в присъствието на министър-председателя на страната Андонис Самарас.

Подкрепи Economic.bg