Корупцията коства на ЕС 120 млрд. евро на година

До 20-25% от стойността на държавните договори отиват в джобовете на чиновниците

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

ЕС губи до 120 млрд. евро заради корупция на година. Това обяви еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малстрьом, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"До 20-25% от стойността на държавните договори отиват в джобовете на чиновниците. Обществените поръчки в страните-членки са близо 15% от общия брутен вътрешен продукт на Евросъюза", отбеляза Малстрьом.

Данните от доклада на неправителствената организация Transparency International за 2012 г. сочат, че най-високо равнище на корумпираност в държавния апарат е отчетено в България, Румъния, Чехия, Словакия и Италия. Трима от всеки петима ръководители на малки компании в Чехия посочват, че са принудени да прибягват до подкупи, за да спечелят конкурси.

България е една от страните, които не публикуват данни по договорите и резултатите от търговете за обществени поръчки. Практиката в Италия е същата. В доклада на организацията се отбелязват още сериозните недостатъците в сферата на отчетността в държавния сектор, които има в Гърция, Португалия и Испания.

Еврокомисарят Малстрьом коментира също, че непрозрачността в държавния сектор е една от причините много от страните от Шенген рязко да повишат несъгласието си България и Румъния да бъдат допуснати в безвизовото пространство.

Подкрепи Economic.bg