Кошмар на Milano Fashion Week: €2 млрд. загуби от спрените от Русия обувки

Ембаргото на Москва върху вноса може да остави около 400 италиански фирми без работа

Модата на прицел

Кошмар на Milano Fashion Week: €2 млрд. загуби от спрените от Русия обувки
Автор: Николай Марченко

Кошмарът на Milano Fashion Week е Русия - италианската модна индустрия и производители на обувки са на път да загубят 2 млрд. евро от спиране на износа за страната. Това пише австрийският вестник Der Standard.

Според Националната асоциация на производители на обувки на Италия Assocalzaturifici, европейските санкции срещу Русия могат да спрат работата на около 400 фирми. Според данните на италианския бизнес за първото шестмесечие износът на текстил към Русия се сви с цели 10%, в това число и поради девалвирането на рублата.

Същевременно Русия не е против да инвестира в модния сектор на Италия. Според изданието руската държавна банка „Внешторгбанк“ през лондонскишя си инвестиционен фонд VTB Capital (работи и в България – бел. ред.) планира да придобие 60% oт модната къща на Роберто Кавали срещу 500 млн. евро. „Преговорите са на финалната права“, признаха в Милано. Руснаците са готови да платят за Roberto Cavalli с 10% над предложеното от британския инвестиционен фонд Permira.

Der Standard припомня, че Кавали за пръв път обяви за намерението си да продаде дела си в модната империя още преди няколко години, но досега нито една от офертите не го устройвала. Една от причините е липса на интерес към модата от страна на наследниците на Роберто Кавали. 

Коментари: 0