Костадинова: Фокусираме се върху заетостта

Макар и с известни трудности, държавният бюджет за 2013 г. може да бъде изпълнен, заяви вицепремиерът Деяна Костадинова

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Правим преглед на бюджета за възможни резерви. В рамките на разполагаемия ресурс ще решим кои групи може да подпомогнем. Все пак смятам, че фокусът трябва да бъде насочен към осигуряването на заетост, което е най-доброто подпомагане, защото обществото получава реален продукт, а хората остават на пазара на труда. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебния кабинет Деяна Костадинова в ефира на bTV.

Министър Костадинова отбеляза, че прегледът на бюджета ще бъде завършен окончателно до края на седмицата и резултатите ще бъдат ясни в началото на следващата. „Най-важното е подпомогнем тези, които не успяха да вземат енергийни помощи, въпреки че бяха близо до административно определения праг. За тях ще осигурим еднократна помощ в размер около 60 лв“, коментира вицепремиерът. Деяна Костадинова посочи още, че 36 хил. иска на хора, попадащи малко над прага, са били отхвърлени през 2012 г.

„Другата седмица работна група ще разгледа предложенията на синдикатите и в началото на следващия месец процедурата по подпомагането ще стартира. Важно е да подпомогнем и семействата с деца с увреждания, защото това безспорно е една от най-уязвимите групи. Единият родител практически не може да се реализира на пазара на труда, защото трябва да полага 24-часови грижи. Немалък брой от семействата са и с един родител. Сумата ще зависи от резервите, които установим, че имаме“, отбеляза Костадинова.

„Увеличение пенсиите или еднократно подпомагане на пенсионерите извън това, което е заложено в бюджета от 1 април, не е обсъждано на този етап в служебния кабинет. Имаме ограничени финансови резерви и органичено време на мандата“, заяви още вицепремиерът.

Според Костадинова, макар и с известни трудности, държавният бюджет за 2013 г. може да бъде изпълнен. Тя коментира, че традиционно първите 2-3 месеца на годината са трудни за събираемостта на приходите и не е редно да се прави генерален анализ за цялата година на базата на тях. „Силният период идва след март“, заяви още тя.

Подкрепи Economic.bg