Костов: Лихвеният данък няма да засегне богатите

По думите на лидера на ДСБ истински големите депозити у нас са около 1600, а тези до 1000 лв. - милиони

92 ~ 1 мин. четене

"Данъка върху лихвите по депозитите намалява чистите доходи на домакинствата и на фирмите. 70% от депозитите са на домакинствата, а останалите до 95% са до 20 хил. лв. Това, че ще бъдат обложени богатите не е така, тъй като това са 1 600 влога". Това каза пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.

"В последните 12 месеца инфлацията е 4.9%, а средната лихва е 4,8%. Ще се взима от парите, които банките пазят от обезценяване", каза Костов. Той заяви, че може и под 120 млн. лв. да влязат в хазната от данъка върху лихвите по депозитите, ако богатите успеят да скрият парите си.

Според лидера на ДСБ е знак за паника, че БНБ и синдикатите са разбрали от медиите за въвеждането на новия данък.

„Не очаквам хората да започнат да теглят парите си, но те ще започнат да пресмятат, че губят пари, докато спестяванията им са в банките и затова те ще ги намалят", каза Костов. „Вдигането на данъците е оправдано тогава, когато има извършени реформи и е ясно, че всеки лев ще бъде използван“, заяви още Иван Костов. 

„Бюджет 2013 се превръща в бюджетите на Тройната коалиция“, смята още тъмносиният лидер. „Не е въпрос дали е постна или мазна пицата, а къде отиват парите“, добави още той. 

Подкрепи Economic.bg