Костов: Все още не е ясно колко ще ни струва "Южен поток"

Според лидера на ДСБ Моксва ще се стреми да получаваме колкото се може по-малко от транзитните такси

За "Южен поток" все още няма направена Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и няма цялостен технически проект по газопровода. Това значи, че не е ясна и окончателната оценка за размера на инвестициите на територията на България, коментира пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов.

Костов разкритикува и казаното от премиера Бойко Борисов пред Financial Times, че таксите от транзит ще се използват за повишаване на пенсиите. Според тъмносиният лидер "Газпром" ще определи колко да бъдат таксите, а Москва ще се стреми размерът да им е колкото се може по-малък за България.

"Бойко Борисов в момента абсолютно или не разбира, или по такъв безподобен начин мами обществото за таксите. Това е мръсната диря, по която беше направен "Белене", няма ОВОС за него, няма технически проект, няма финансиране, не е ясно колко ще струва. Вижте как се повтарят същите елементи", каза Иван Костов.

"Интересът на Москва е - по-голям обем призната инвестиция и колкото се може по-малка такса за България. Може да се окаже така, че в продължение на много години няма да вземем нито лев", заяви Иван Костов. 

Според него в към момента „Южен поток” предвижда само "Газпром" да транспортира свой газ по тръбопровода. ЕС обаче няма да допусне това на територията си и ще последват директиви, санкции, антимонополни действия...

Костов посочи, че "хората сами ще установят от сметките си от февруари дали Борисов е намалил цената на газа и с колко". Той подчерта, че страната ни не е получила такова намаление, каквато са постигнали други страни като Полша, Чехия и Германия.

През следващите шест години, "ако на наша територия се открие газ, ние няма да можем да го използваме, защото ще трябва да купуваме руски газ в определени количества", обясни лидерът на ДСБ.

Коментари: 0